Parkway House

Sited along the Blue Ridge Parkway, this residence for a young professional couple updates the local agrarian vernacular to yield a progressive, site-sensitive, sustainable design. Keenly aware of its obligation to an important view shed, the house presents a minimally articulated, "barn-inspired" facade of basic forms and muted materials to the Parkway. On the remaining three facades, the house uses large expanses of glass to admit warmth and daylight as well as afford views toward distant mountains. On its contemporary interior, the house is composed of a vaulted great room supported by tree-like framing bents and flanked by auxiliary spaces. With its super-insulated ICF envelop, low-e glazing, geothermal heat pump, rainwater collection system, formaldehyde and VOC free interiors, and low maintenance stucco exterior, the house strives to be as sensitive to the greater environment as it is to its immediate environment.

Laney_GMLL RFP Photo_12_01_10
laneyext
laney4
laney5